Strona głównaAKTUALNOŚCIOmlety zwijane i ruchanki z łososiem

Omlety zwijane i ruchanki z łososiem

Ruchanki z łososiem

2 szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1 jajo
4 łyżki oleju+ olej do smażenia
½ szklanki mleka
1 łyżka dowolnych ziół
2 dag drożdży
5 dag wędzonego łososia lub 10 dag parzonego boczku

Drożdże wymieszać z ½ łyżeczki cukru i 1 łyżką mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Mikserem wymieszać mąkę, sól, jaja, olej, mleko i zioła. Dodać wyrośnięte drożdże. Gdy ciasto wyrośnie, usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem malutkie racuszki (ciasto kłaść małą łyżeczką). Ostudzić. Przygotować pastę twarogową.

Pasta twarogowa:
20 dag twarogu półtłustego
2 ząbki czosnku
Sól
Szczypior
2 łyżki śmietany

Twaróg zmielić, czosnek zmiażdżyć, szczypior pokroić na bardzo małe kawałki. Wszystko połączyć, dodać sól i śmietanę, po czym przygotować pastę. Nałożyć do worka cukierniczego i dekoracyjnie wyciskać na zimne racuszki. Każdą zakąskę pokryć kawałkiem łososia i ułożyć na półmisku. W dowolny sposób udekorować i podawać. Zamiast łososia można zwinąć mały rulonik z parzonego boczku.

Omlet zwijany

omlet zwijany

Fot. Krystyna Gierszewska

5 jaj
2 łyżki mąki
4 łyżki mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżka ziół

Pasta twarogowa:
50 dag twarogu półtłustego (zmielić)
2 łyżki śmietany
Sól, pieprz
2 łyżki dowolnych ziół
4 duże plastry szynki parzonej

Jaja wbić do naczynia i dobrze wymieszać z mlekiem, mąką, solą i ziołami. Wylać na blachę od piekarnika pokrytą papierem do pieczenia i piec w piekarniku 5 minut w temperaturze 180 stopni. Omlet wyjąć, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Odstawić do wystudzenia. Następnie rozwinąć i całą powierzchnię równo posmarować połową pasty twarogowej. Pokryć plastrami szynki i ponownie posmarować twarogiem. Starannie i mocno zwinąć. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce. Następnie kroić na plastry, układać na półmisek i w dowolny sposób dekorować. Zamiast szynki można użyć innych dodatków: paprykę, szpinak, pieczarki, plastry wędzonego łososia, wędzonego kurczaka, cienkie serdelki, itp.

Popularne